Sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència i del dret a les prestacions.
En funció de la necessitat d'ajuda que té una persona per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària (menjar, vestir-se, realitzar la higiene personal, etc) la valoració de la dependència es classifica en tres graus.
Grau I Dependència Moderada: Quan la persona necessita ajuda almenys una vegada al dia o necessitats d'ajuda intermitent o limitada, per a la seva autonomia personal. Grau II Dependència Greu: Quan la persona necessita ajuda 2 o 3 vegades al dia, però no precisa la presència permanent d'un cuidador o bé, té necessitats d'ajuda extensa per la minva de la seva autonomia personal. Grau III Gran Dependència: Quan la persona necessita ajuda diverses vegades al dia i, per la seva pèrdua total d'autonomia mental o física, necessita la presència indispensable i contínua d'una altra persona, o té necessitat d'ajuda generalitzada per a la mancança d’autonomia personal.
En funció del grau de dependència es tindrà accés als diferents serveis i a prestacions econòmiques, com ara:
Cartera de serveis segons les necessitats: - Serveis de prevenció de les situacions de dependència i de promoció de l'autonomia personal. - Serveis de teleassistència i d'ajuda a domicili. - Serveis de centre de dia i d'atenció residencial.
Prestacions econòmiques: - Per pagar un/a professional o comprar un servei. - Per a la cura de l'entorn familiar i l'ajuda a cuidadors no professionals. - Per a l'assistència personal a persones amb gran dependència.
A partir del moment que la persona disposa de la valoració de grau de dependència, es posa en marxa la tramitació del pla individual d'atenció (PIA). Els serveis socials públics fan el PIA i determinen la modalitat d'intervenció més adequada a les necessitats de cada persona, d'acord amb les prestacions econòmiques i els serveis previstos en la resolució per al seu grau i nivell.
Aquest programa (PIA) té en compte l'estudi dels aspectes socials i d'entorn de la persona sol·licitant, la seva capacitat econòmica, les seves preferències i necessitats, així com la disponibilitats de recursos a l'hora d'acordar els serveis o les prestacions més adients a la seva situació personal.
Aquests professionals fan el PIA a partir de la recopilació de les dades i la documentació. Un cop elaborat l'informe social es valoren els serveis i/o les prestacions, segons uns barems reglats per l'Administració autonòmica, i finalment se signa l'acord i s'envia al Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, el qual emetrà la resolució definitiva amb la prestació i/o els serveis corresponents.
|