Licencia municipal de establecimientos abiertos al público de régimen especial
Volver

datos de la subsección
Finalidad:

Es el régimen de intervención municipal al que se sujeta la apertura de un establecimiento público de régimen especial.

Esta licencia será otorgada, con informe vinculante previo de la Generalitat, los ayuntamientos de más de 50.000 habitantes. También podrán otorgarse la los ayuntamientos de menor población que así lo tengan delegado de la Generalidad de Cataluña. En el resto de municipios el régimen de intervención será la autorización de la Generalitat, previa conformidad del ayuntamiento afectado.

Los establecimientos abiertos al público de régimen especial son aquellos con horario especial y que pueden permanecer abiertos a lo largo de todo el día, previendo 2 horas de cierre, cada 24 horas.

Requisitos previos:

Haber realizado el pago de la correspondiente tasa asociada a este trámite.

Quien lo puede solicitar: La persona física o jurídica que, cumpliendo con las condiciones y requisitos especiales, quiere poner en funcionamiento un establecimiento de régimen especial o su representante legal. 
Las personas que actúan en representación de un otra, ya sea física o jurídica, pueden acreditar su representación telemáticamente mediante el registro de apoderamientos de representación.
Acceder al registro de apoderamientos desde este enlace.
Plazos de presentación:

Se puede presentar en cualquier momento.

Presentación:

Tramitación electrónica, mediante el formulario electrónico disponible en esta misma página.

De acuerdo con la Ley 39/2015, de procedimiento administrativo común de las administraciones públicas y el que establece el artículo 10.3 de la Ordenanza de Administración Electrónica, las personas jurídicas están obligadas a relacionarse electrónicamente con la Administración.

Órgano gestor:

Departamento de Licencias de Actividades

Plazo de resolución:

La resolución que dicta el Ayuntamiento sobre la solicitud de licencia pone fin al procedimiento y se dictará y notificará en un plazo máximo de 6 meses a contar desde la fecha de presentación de la solicitud.

Efecto del silencio administrativo: DesestimatorioOpera en el plazo de 6 meses des de que se presentó la solicitud de licencia.
Recursos:

Vías de reclamación ordinarias del procedimiento administrativo.

Normativa básica:

- Ley 11/2009, de 6 de julio, de regulación administrativa de los espectáculos públicos y las actividades recreativas.
- Decreto 112/2010, de 31 de agosto, Reglamento de espectáculos públicos y actividades recreativas.
- Ordenanza municipal de intervención en espectáculos públicos y actividades recreativas.

Pago de tasas:

La tasa que establezca la ordenanza fiscal.

Información adicional:

En este procedimiento de otorgamiento de licencia, el Ayuntamiento solicita un informe previo vinculante a la Generalidad de Cataluña (servicios territoriales competentes en materia de espectáculos públicos y actividades recreativas), que se emitirá en el plazo de 2 meses (Decreto 112/2010, de 31 de agosto artículo 121)

En el momento de iniciar la actividad se debe acreditar la contratación del seguro de responsabilidad civil, mediante una declaración responsable, en la que se haga constar las cuantías contratadas, acompañada del recibo vigente, de acuerdo con lo Decreto 112/2010, de 31 de agosto (artículo 83).

Nivel de identificación del solicitante:
Documentos a presentar:
Documentació que cal aportar
- Acreditar el compliment de les condicions i requisits específics per a l'establiment de règim especial, aquests, poden incorporar-se al projecte tècnic o poden ser elaborats i presentats de forma independent al projecte:
a) Disposar del servei de vigilants de seguretat privada següent:
- D'1 a 500 persones d'aforament autoritzat: 1 vigilant/a de seguretat privada.
- De 501 a 1.000 persones d'aforament autoritzat: 2 vigilants/es de seguretat privada.
- De 1.001 a 2.000 persones d'aforament autoritzat: 3 vigilants/es de seguretat privada.
- A partir de 2.000 persones d'aforament autoritzat: 1 vigilant/a de seguretat privada més per cada 1.000.
b) Disposar del personal de control d'accés següent:
- D'1 a 150 persones d'aforament autoritzat: 1 controlador/a d'accés.
- De 151 a 500 persones d'aforament autoritzat: 2 controladors/es d'accés.
- De 501 a 1.000 persones d'aforament autoritzat: 3 controladors/es d'accés.
- De 1.001 a 2.000 persones d'aforament autoritzat: 4 controladors/es d'accés.
- A partir de 2.000 persones d'aforament autoritzat: 1 controlador/a més per cada 1.000.
c) Disposar d'un sistema automàtic de control d'aforament.
d) Disposar d'un aparcament propi dimensionat al seu aforament autoritzat. (Excepcionalment, la llicència o autorització pot eximir el compliment d'aquest requisit si l'estudi o memòria sobre mobilitat presentat acredita l'existència i l'ús de serveis de transport col·lectiu i la suficiència de places d'aparcament en la proximitat de l'establiment).
e) Justificar que no hi ha persones residents en un radi de 500 metres a l'entorn de l'establiment. (Excepcionalment, la llicència o l'autorització pot reduir aquest radi a 200 metres si el projecte acredita l'existència de mesures d'aïllament acústic suficients per garantir que no es produiran molèsties a les persones que resideixen a la proximitat de l'establiment).
f) Justificar que no hi ha centres educatius, biblioteques, centres esportius ni centres de culte en un radi de 500 metres a l'entorn de l'establiment. Excepcionalment, la llicència o l'autorització pot eximir del compliment d'aquest requisit si es garanteix que el local roman tancat des d'una hora abans de l'obertura i fins a una hora després de la clausura i durant l'horari lectiu o d'ús dels serveis esmentats.
g) Acreditar mitjançant un apartat específic del projecte que l'establiment de règim especial, atès el seu horari i el dels desplaçaments que ha de provocar i el volum d'aquests, no ha d'interferir en l'activitat econòmica i social de la zona afectada.
- Declaració responsable de la persona titular o organitzadora on faci constar el compromís de contractació d'una d'assegurança de responsabilitat civil que cobreix el risc (segons les quanties mínimes del Decret 112/2010, de 31 d'agost).
- Declaració responsable de la persona titular de la disponibilitat de la finca o local, si és el cas.
- Documentació requerida per la normativa sobre sorolls, escalfament, contaminació acústica, residus i vibracions, i en tot cas la que determini la normativa sobre prevenció i control ambiental segons correspongui en funció de les característiques de l'establiment i de les activitats a desenvolupar-hi. Aquesta documentació es presentarà en forma d'estudi o memòria ambiental incorporada de manera diferenciada al projecte tècnic, amb el contingut que resulti de les Ordres que dicti el Departament competent en matèria de medi ambient.
- Document acreditatiu de la designació per la persona sol·licitant de la llicència de la persona que ha d'assumir la responsabilitat tècnica de l'execució del projecte i que ha d'expedir la certificació que acrediti l'adequació de l'establiment a la llicència atorgada. Aquest document haurà de consignar el nom, l'adreça, la titulació i l'habilitació professional de la persona designada.
- Sol·licitud de llicència urbanística, si escau, acompanyada per la documentació requerida per la normativa urbanística. Aquesta sol·licitud es pot presentar simultàniament a la presentació d'altres sol·licituds d'autorització o llicència.
- Autorització d'abocament a la llera pública o al mar, si és el cas.
- La sol·licitud de la llicència municipal d'establiments oberts al públic de règim especial, d'acord amb el model normalitzat, acompanyada de la documentació que es detalla en aquest punt.
- Projecte bàsic, signat pel tècnic competent amb el contingut mínim previst per la normativa sobre prevenció i seguretat en matèria d'incendis.
- Per tal que els serveis tècnics municipals puguin informar, amb caràcter previ a qualsevol altre tràmit, la compatibilitat de l'activitat amb les normes legals o reglamentàries urbanístiques i amb el planejament urbanístic aplicable, el projecte tècnic haurà d'incorporar de manera diferenciada de la resta la documentació, la següent:
a) Plànol d'emplaçament de l'activitat projectada que permeti la identificació de la finca.
b) Explicació sintètica de l'activitat projectada que detalli la seva naturalesa i característiques principals.
c) Necessitats d'ús i aprofitament del sòl i del subsòl.
d) Requeriments de l'activitat respecte als serveis públics municipals que exigeixi l'activitat.
- Memòria de seguretat si cal, d'acord amb la normativa d'aplicació.
- Pla d'autoprotecció, si cal, d'acord amb la normativa d'aplicació.
- Documentació relativa a mobilitat amb el contingut que determini la normativa d'avaluació de la mobilitat generada.
- Estudi d'impacte acústic de l'establiment amb el contingut requerit per les ordenances sobre contaminació acústica, la normativa específica de protecció contra la contaminació acústica o aquella que la substitueixi. També haurà d'acreditar el compliment de les determinacions i condicionants que estableixin els mapes de capacitat acústica, els plans d'accions i els plans específics municipals de mesures per minimitzar l'impacte acústic i, en general, la resta de normes i programes vigents per evitar o reduir la contaminació acústica.
- Memòria del dispositiu d'assistència sanitària si cal, d'acord amb la normativa d'aplicació.
- Memòria descriptiva de les condicions d'higiene i salubritat, que acrediti disposar dels serveis d'assistència sanitària que preveu el Reglament de la Llei 11/2009.